BejelentésIgazgyöngyök
Találd meg a lelked mélyén szunnyadó igazgyöngyöt

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
 
A lét elviselhetetlen könnyűsége
Van valami csoda abban, amikor az embernek semmi oka nincs a boldogságra, mégis az tud lenni. Hogy miért mondom ezt? Mert manapság ritkán hallani felszabadult, vidám nevetést. Mégis, ha visszagondolok, s a múltban keresgélek, sorra olyan emlékképek tolulnak a szemem elé, melyekben akkori önfeledt örömömhöz semmi kézzel fogható ok nem társult. Nézzük meg kevésbé tudományos alapokon a boldogság pszichológiáját! Ha saját emlékeimet kezdem el boncolgatni, furcsa érzésem támad: felülbírálnám őket aszerint, hogy miért is voltam akkor és ott boldog.
 
Mert lássuk be: badarságnak tűnik a boldogság pillanatával azonosítani azt, amikor nyári éjszakán munkanélküliként a fűben fekve, az eget nézve éljük meg a kiegyensúlyozottságot, s nyugalmat, amelyről magunk sem tudjuk, hogyan is köszöntött ránk hirtelen. Hisz valójában semmi sem történt, csak gyanútlanul néztük a csillagokat, aztán tessék!
 
Vegyük sorra, hogyan „dolgozunk” a boldogság ellen nap, mint nap, hátha elkapjuk a kis hamist! Elsőként itt vannak mindjárt, az elvárások. Persze a gondjainkról közben megfeledkeztünk! Hát éppen ez a bökkenő! Hogy elfelejtettünk aggódni! S ha már így történt, lássuk csak, az elvárásokkal mi a baj? Hiszen elképzelésünk mégis csak kell, hogy legyen arról, hogy hogyan is szeretnénk, mit is szeretnénk, nem igaz? Összehasonlítási alapunk meg aztán főleg kell, hogy legyen! Ezért aztán joggal nézzük olyan gondterhelten, hogyan élnek a gazdagok, meg a sikeresek – hogy a gazdagokról és sikeresekről már ne is beszéljünk! Mi történik ilyenkor velünk? A valóságunk s a vágyaink közt húzódó szakadék láttán keserűen torpanunk meg, feszültség keletkezik bennünk: boldogtalanok vagyunk. Ha jól emlékszem, mostanság vívtuk ki magunknak az egyik legpesszimistább nemzet címet, az pedig köztudott, hogy az öngyilkosság, szívinfarktus, s a daganatos betegségek milyen magas százalékban képviseltetik magukat kis hazánkban.
 
Vegyük csak sorra, hányszor hallották valakitől azt, hogy elégedett a helyzetével, az egészségével-, bármivel? Ritkán. És azt, hogy elégedetlen? Milyen gyakran hallják az embereket panaszkodni, hogy valami kevés, alacsony, magas, hideg, meleg, egyszóval nem jó? Lássuk be: jóval többször. Semmi kétség: minden okunk megvan az elkeseredésre! Vagy mégsem? Nos, mielőtt még keresnénk egy jól billenő sámlit, vessünk először számot a jelennel, mai helyzetünkkel!
S ez az a pillanat, amikor ha nem figyelünk eléggé, hamar megvan a baj! Miért is? Mert észrevétlenül, s alattomosan előfurakodik valami pozitív történés!
 
Hiszen mi is a pozitív szó jelentése? Valami, ami van!
Nemhiába: ez a hozzáadás jele a matematikában!
Ha másfajta módon nézünk, valami megváltozik. Történetesen az, hogy a lehetőségeket is meglátjuk, nemcsak a korlátokat.
 
S hogy mit tegyük mindehhez?
Lao-Ce azt mondaná erre: „vu-vej”, ami nem a klasszikus értelemben vett lustálkodás, hanem inkább annyit tesz: bölcs nem-cselekvés. Tehát semmit. Könnyedén szemlélődve végigsétálhatunk az utcán, frissen lépdelve, s megengedve a nyárnak, hogy a napfény mosolyt csaljon az arcunkra. De belefeledkezhetünk a virágok színének, s egyszerű szépségének csodálatába, vagy a madárdalba, melynek hallatára oly váratlanul tör ránk a boldogság, mint egy nem várt, de annál nagyobb örömmel fogadott vendég. De elég ok lehet a derűre az is, ha egy arra tipegő baba arcán akad meg tekintetünk, s nevetni látjuk a csöppséget! S ha nem, még az is lehet, hogy megfeledkezve a balsorsról (s rólunk, akiket régen tép), mosolyon kapjuk magunkat, ő pedig visszakacag ránk.
 
Hogy mi az, ami ilyenkor boldog vidámságot csal a szívünkbe? Semmi. Talán A lét elviselhetetlen könnyűsége – ahogy Kundera mondaná. Persze minden okunk megvan a szomorúságra is, rajtunk áll, hogy engedünk-e a csábításnak. Mert eközben a nemzetközi helyzet fokozódik, s az élet sem habos torta.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!